Egy fárasztó munkanap után, mikor végre összeszedted a gyerkőceidet is bölcsiből, oviból, iskolából, s hazamentetek, jön a nyomasztó felismerés: össze kellene dobni VALAMIT vacsorára! Ismerős? Aztán jön a hétvége, amikor már nem csak a vacsorai étkeztetést kell megoldani.
Hogy segíthetsz magadon? 5 egyszerű tipp és minőségileg változik az életed ezen a téren, ráadásul időt és energiát spórolsz és még a stresszelést is a kukába dobhatod!
1. Készíts heti menütervet
Ez az egyik legszuperebb és legnagyobb hatékonyságot eredményező tipp, ha a konyhai teendők idejének megzabolázásáról van szó! Tűzz ki egy napot a héten (nem feltétlen kell, hogy hétvégi nap legyen), amikor összeállítod, hogy mi legyen a következő 7 nap menüje. Nyilván az embernek van cca. 2-3 hétre való ötlete, aztán ezeket variálja, hogy változatos legyen. Praktikus, ha a menütervezés megelőzi a bevásárlást – hiszen így, a bevásárlás előtt még megtoldhatjuk a listánkat a szükséges napi hozzávalókkal. Érdemes B tervvel is készülni (ahogy mindig), hisz nem biztos, hogy mindig minden kapható a szupermarketben, vagy sajnos az sem ritka, hogy megromlik az alapanyag, mire felhasználnánk.
Mutatok egy nagyon csinos kis példát, ahol három legyet ütöttek egy csapásra: megvan a heti menüterv, az előtér stílusos kialakítás, ráadásul a család apraja-nagyja is látja, mikor mire készítse a gyomrát! 🙂
2. Gyűjts recepteket: a fő szempont a gyorsaság és az egyszerűség legyen!
Ne dobjuk ki a régi receptgyűjteményeinket se, jól jöhet az még, ha kicsit több időnk lesz majd egyszer, valamikor… Azonban ebben a nyüzsis időszakban a villámreceptek kerülhetnek csak be új gyűjteményünkbe. Vadászd a “vacsora fél óra alatt” típusú recepteket, próbáld ki, hogy tényleg fél óra alatt megvan-e és, ha igen, mehet is villámfogások közé!
3. Legyen otthon mindig tészta, búzadara (gríz), tojás és kenyér, lekvár és tej!
Ha végképp semmi ötlet vagy semmi “extra” hozzávaló vagy semmi idő, még mindig összedobhatunk vacsorára egy lekváros tésztát vagy kenyeret, egy rántottát, kisebbeknek pedig örök favorit a tejbegríz.
4. Gondolkozz 2 – 3 napra előre!
Ha praktikusan állítod össze a heti menütervet, akkor rengeteg időt megspórolhatsz magadnak. Ha vasárnapra mondjuk rántott húst sütsz, petrezselymes krumplival, készíts dupla adagot és hétfőn is lehet az az ebéd vagy a vacsora. Vagy akár csak a húsból is készíthetsz többet, így máris megvan pár napra előre a feltét a főzelékekhez. Ha bablevest készítesz mákos tésztával az egyik napra, akkor főzz ki két napra való tésztát. Az egyik felére ráteszed a mákot és megeszitek, a másik felét félreteszed a hűtőbe, lefedve és másnap vagy harmadnap csak egy paradicsomszószt kell készítened, a tésztát meg csak meg kell melegítened, ami sokkal rövidebb idő lesz így már!
5. Tarts főzőnapokat és készíts egységcsomagokat a készételekből! Ezeket pedig fagyaszd le!
A fagyasztószekrény nagy áldás egy dolgozó anyának! Rengeteg időt lehet megspórolni, ha kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket! Nevezz meg egy napot – praktikusan a bevásárlás napja, amikor főzni fogsz; nem csak egy ebédet, hanem sok-sok mindent. Ekkor készíted el a családi adagos pörköltet, rántasz ki húsokat, fasírtot gyúrsz, stb. Ezek jól fagyaszthatók. Ha megvagy, két lehetőséged van: vagy csak a kész húst fagyasztod le 1 -2 -családi adagokra porciózva és FELIRATOZVA! Vagy megvárod, míg elkészíted a köretet is mellé (még aznap) és készételként fagyasztod le. Nálam például van 1 adagos répafőzelék husival, van családi adagos sertéspörkölt, van 2 adagos mézes-mustáros csirke kukoricás rizzsel, vannak egyenként becsomagolt rántott húsok és önmagában 1-2 adagos borsófőzelék. Vagy Férjem csudafinom chili con carne-t tud készíteni, úgyhogy amikor azt beszéljük meg ebédre, tuti nagyobb adagot készít bőven, mint kellene, úgyhogy már fagyasztom is a maradékot adagokra bontva. A címkén szerepel, hogy mi van a dobozban és hány fős adag.
Íme az 5 rém egyszerű tipp, ami nagy változást hoz majd az időbeosztás terén!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: